Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. Na de pluk worden de druiven geperst en de troebele delen worden uit het sap gehaald. De most is dus helder en vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat gist op de schil zit en de schillen meestal niet meer in de most zitten, wordt gekweekte gist toegevoegd. Witte wijn kan in eikenhout (zie ook rode wijn) vergisten, maar meestal gebeurt dit in stalen tanks. Dit neemt twee tot vier weken in beslag. Voor witte wijnen die jong gedronken dienen te worden, kan vermeden worden dat de tweede, malolactische gisting (de omzetting van appelzuur in melkzuur) plaatsvindt. Dit doet namelijk afbreuk aan de aroma’s en de frisse smaak van de wijn. Voor witte wijnen die nog op vat gaan, is deze tweede gisting onontbeerlijk, omdat hij aan de wijn de eigenschappen geeft om goed te kunnen rijpen. Het gaat hierbij om een klein gedeelte van de wijnen, die gebaat zijn met een paar jaar geduld alvorens gedronken te worden.

Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden. Witte wijn gemaakt van witte druiven wordt ook wel Blanc de blancs genoemd. De werkelijke kleur van de wijn wordt bepaald door het gebruikte druivenras. Ook leeftijd speelt een rol. Een jonge wijn kan een groene zweem vertonen. Bij oudering van de wijn zal de kleur ook veranderen. Variaties van nagenoeg blank naar lichtgeel tot groen, donkergeel, oranje en bruin worden als “witte wijn” aangemerkt.

Er zijn vele typen witte wijn. De smaak wordt vaak aangeduid met droog voor wijnen met weinig suiker tot zoet als er veel suiker in zit. Een droge wijn (bv. sec of trocken) is een wijn met heel weinig restsuiker. Een halfdroge wijn (bv. demi-sec of halbtrocken) heeft nog wel enige restsuiker.  Zoete wijnen hebben het meeste restsuiker.

Ook zijn er vele soorten witte druivenrassen waarvan de wijn gemaakt kan zijn. Bekende voorbeelden zijn chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris, pinot blanc, riesling, gewürztraminer, chenin blanc, aligoté, grüner veltliner, muscadet, müller-thurgau, muscat, semillon, verdejo en viognier.

Bron: wikipedia; de wijnwereld van Michel van Tuil

Tweets

The Twitter API appears to be down :O