Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Er zijn verschillende soorten mousserende wijn, waarvan Champagne toch wel de bekendste is. Een mousserende wijn mag alleen Champagne genoemd worden als deze uit de streek Champagne komt. Andere mousserende wijnen zijn onder meer Crémant (uit andere streken in Frankrijk), Cava (uit Spanje), Spumante en Prosecco (uit Italië).

Zo zijn er ook verschillende manieren om mousserende wijn te maken:

-Bij de traditionele methode  of méthode Champenoise ondergaat de stille wijn na de eerste gisting een tweede gisting door aan de wijn in de fles wat suikers en gist toe te voegen. De fles wordt dan met een kurk afgesloten en naar een koele ruimte gebracht. Hier ondergaat de wijn zijn tweede gisting, waarbij koolzuurgas ontstaat. Dit gas kan niet ontsnappen en lost op in de wijn. Na deze gisting zakt het gistbezinksel naar de bodem van de fles. Door de fles in speciale rekken (zogenaamde pupitres) op de kop te plaatsen, gaat het gistbezinksel door steeds krachtige rukjes aan de fles te geven en de fles te draaien naar de hals (remuage). Dit gebeurt handmatig of mechanisch. Om het bezinksel uit de fles te halen, wordt de hals bevroren. Na het openen van de fles schiet de prop bezinksel eruit (dégorgement). Daarna wordt er nog een mengsel van rietsuiker, witte wijn en eventueel esprit de cognac (liqueur d’expédition) aan toegevoegd. Dit bepaalt het uiteindelijke smaaktype. Dan krijgt de wijn ook zijn speciale kurk. Tot slot volgt er nog een rijping op fles. Dit proces heet in de Champagnestreek méthode Champenoise, maar in de andere gebieden traditionele methode.

-Een andere methode om mousserende wijn te maken gebeurt in hermetisch afgesloten stalen tanks. Gist en suiker worden toegevoegd en tijdens de tweede gisting ontstaat dan koolzuurgas die niet kan ontsnappen. Door filtering wordt het bezinksel eruit gehaald. En voor het vullen van de flessen wordt de liqueur d’expédition toegevoegd.

-Tot slot is de eenvoudigste manier om mousserende wijn te maken de methode waarbij kooldioxide in stille wijn te spuiten.

 

Bron: de wijnwereld van Michel van Tuil

Tweets

The Twitter API appears to be down :O