Dessertwijn:

Er zijn verschillende typen dessertwijn:

-Vins liquoreux: dit zijn zware en zoete wijnen. De druiven waarvan de wijnen gemaakt worden bevatten zoveel suiker, dat ook na de gisting een hoog percentage overblijft. De gisting stopt bij het bereiken van een alcoholpercentage van 15%, maar vaak ook eerder of hij wordt kunstmatig gestopt. Bekende voorbeelden zijn Sauternes en Monbazillac. Deze wijnen hebben geen beschermde herkomstbenaming (AOC).

-Vins de liqueur: het verschil met de vins liquoreux is dat er tijdens het gistingsproces zuivere wijnalcohol wordt toegevoegd. Daardoor schommelt het alcoholpercentage van dit type wijn tussen de 15% en 22%. Deze wijnen hebben geen beschermde herkomstbenaming (AOC).

-Vins doux naturels: deze wijnen hebben een beschermde herkomstbenaming (AOC). Tijdens de gisting wordt alcohol toegevoegd om de gisting te stoppen. Daardoor blijven er onvergiste suikers in de wijn over. Vins doux naturels zijn verkrijgbaar in rood, wit en rosé. Vele komen uit de Languedoc en Roussillon in Frankrijk. Bekende namen zijn Rivesaltes, Banyuls en Maury.

 

Bron: de wijnwereld van Michel van Tuil

Tweets

The Twitter API appears to be down :O